Tai chi class week 1

Maandag tm vrijdag.
06.00 warming up.
07.00 vrij pushen.
08.00 – 10.30 Up and down & 5 relaxing exercises. De vorm.
16.00 – 18.00 Partner oefeningen.

De eerste week zit erop. Iedere dag heeft dezelfde indeling.

In de warming up doet iedereen zijn eigen ding, meestal is Jin er ook bij. Ik doe dan een deel van zijn routine mee: up&down /5 relaxing exercises en de gehele vorm. Anderen zijn aan het stretchen of doen standing exercises.

Vrij pushen:
Eerst vanuit de start positie van de vorm, dan wisselen van partner om vanuit schouderbreedte te pushen. Vervolgens vanuit de boogstand of bergstand. Dit systeem rouleert het hele uur.
Het is fijn om de dag op deze manier te beginnen. Je ontmoet veel verschillende mensen en leert elkaar kennen.

Om 8 uur start Jin met een verhandeling en een uitleg over een van de relaxing exercises. Dat word dan geoefend met correcties.
Daarna gebeurd hetzelfde maar dan met een deel uit de vorm. Vervolgens word de vorm voorzover behandeld getraind.
Tot slot filmen we elkaar met de smartfoon zodat je het behandelde deel zelf kan terug kijken.

Om 16 uur doen we pushing hands partner oefeningen. Een aantal hiervan zijn nieuw voor mij, maar gelukkig ook voor een aantal anderen.

De groep bestaat maximaal uit 30 a 35 personen. Sommige ‘locals’ zijn er soms wel soms niet. Ik begrijp van degenen die hier eerder waren dat dit de volste summercamp is tot nu toe.
Zoals vaak in de tai chi wereld word er regelmatig gelachen en hard gewerkt. Er word benadrukt dat we bij elkaar zijn om van elkaar te leren en dat gebeurd ook. Ik voel me, zoals ik al dacht, een beginner en dat is prima.

Jin heeft een enorme focus: geen onderbrekingen van 7 tot half 11. Er zijn altijd correcties, waarschijnlijk heeft iedereen het idee prive les te krijgen.
Ik word stelselmatig aangepakt over “sitting in the hips”. Dat is anders dan het “zitten” zoals ik het tot nu begrepen heb. Het mooie van zo’n summercamp is dat daar dan de hele tijd mee bezig kan zijn; als ik naar blockhouse bay loop voor de boodschappen ben ik daar dan constant mee bezig.

Hij benadrukt telkens dat je alles kan terugbrengen tot de tai chi klassieken. Welke stijl of vorm je ook doet.
Verder legt hij uit dat je tijdens het pushen de vorm doet. Dus je pushen is zo goed als je vorm.

De deelnemers komen uit verschillende landen, Duitsland heeft de grootste delegatie. Een stuk of 9 deelnemers zitten hier op het scouting terrein, net als ik. We kunnen hier koken , er is een wasmachine. De anderen hebben een eigen plek, of zitten bij Jin of zijn kiwi’s (locals).