Ben je op zoek naar meer balans in je leven ? De beoefening van Tai chi chuan heeft al veel mensen de weg naar evenwicht, rust en verdieping gebracht.

Wanneer we de bewegingen uitvoeren is onze aandacht bij ontspanning en loslaten. Je voelt de dagelijkse druk verdwijnen, er komt een serene rust over je en de geest word helder. De oefeningen hebben meteen invloed op je en je kunt ze bijna overal oefenen: ineens is in de rij staan in de supermarkt een kans om even te “zinken”, met aandacht voor je lichaam en een kalme geest.

Regelmatig zeggen leerlingen dat de les een rustpunt in de week is. Alhoewel we een aardige inspanning doen merk je dat niet als zodaning. Een ontspannen lichaamshouding levert een ontspannen levenshouding op. Tai chi chuan kan tot op hoge leeftijd worden beoefend.

Deze chinese bewegingskunst of gevechtskunst [martial art] kan beoefend worden als
gymnastiek: voor de lichamelijke gezondheid.
meditatievorm: de bewegingen worden langzaam geoefend met als sturende kracht de geest of de ‘mind’. Of we oefenen één beweging een tijd lang achter elkaar, zodat we steeds diepere lagen binnen de beweging kunnen bereiken.
vechtkunst: verdediging vanuit ontspanning met gebruikmaking van de kracht van de tegenstander. In de praktijk word dit niveau alleen op een zachte manier beoefend met een partner, dit noemen we “pushing hands”. Het is in deze stijl van belang om je te blijven realiseren dat Tai chi zijn oorsprong vind in het toepassen van weringen, stoten en schoppen, enzovoort.

Wij beoefenen de Yang stijl tai chi. De verkorte vorm of short form van Cheng Man Ching uitgewerkt door zijn leerling Huang Sheng Shyan. Dit is een innerlijke stijl, het gaat om wat je doet met de ‘mind’, waar ben je met je aandacht ?
Tai chi is een afkorting van T’ai chi Ch’uan, de moderne chinese spelling is Taijiquan.
De vertaling uit het chinees is ‘meest verheven boksen’.


Wat doen we in een les ?grasp sparrow's-tail

basisoefeningen.
Hierin leren we een nieuwe manier van bewegen aan.
voorbeeld: We stellen ons eerst voor dat we ‘zinken’ zonder een lichamelijke beweging. Als dit lukt gaan we ook fysiek enkele centimeters naar beneden.

de vorm.
We leren een reeks bewegingen die voortkomen uit de ‘martial arts’.
We passen de principes toe, zoals: ‘if one part of the body moves the whole body moves’.
voorbeeld:  een arm op tillen begint met ontspanning vanuit de voeten.

partneroefeningen.
voorbeeld: In een partner oefening ga je vanuit ontspanning de balans van de ander waarnemen. Als dit lukt kan je de balans van de ander verstoren.